Rasadnik Pavlović 11300 Smederevo | 063/7763-980 i 026/6610-40 

Ukrasno žbunje

krasne grmove vidite svakodnevno. Neke vrste možete videti često, neke vrste možda malo ređe, ali grmovi su nezaobilazne biljke u uređenju javnih površina, parkova, pa i privatnih vrtova.

Prešli smo polovinu kalendarske godine i jesen nam polako kuca na vrata. Kao što znate, jesen je idealno godišnje doba za sadnju biljaka, za presađivanje i promenu rasporeda biljnih vrsta u vašem vrtu. U to doba godine uslovi su optimalni za dobro ukorenjivanje biljaka. Kako to pravilo važi za sve biljne vrste,  tako važi i za sadnju ukrasnih grmova.

ŠTA SU GRMOVI?

Grmovi, odnosno šiblje, su drvenaste biljke koje, uglavnom, nemaju centralno stablo. Delimo ih na zimzelene i listopadne. Mogu se naći u različitim veličinama, oblicima i bojama. Od nekih vrsta možemo formirati atraktivnu živu ogradu, a neke možemo kombinovati sa drugim biljnim vrstama (četinarima, nižim perenama).

KAKO ODABRATI IDEALAN UKRASNI GRM ZA VRT?

Šta ćete prvo uraditi kada odlučite da obogatite vaš vrt ukrasnim šibljem?

Kao prvo, dobro se informišite o vrsti koju želite kupiti, jer ne mogu sve vrste podneti hladne kontinentalne zime. Tako, na primer, u ponudi ćete naći Berberis thunbergii Atropurpurea, Berberis thunbergii Atropurpurea Nana, Buddleja davidii, Caryopteris, Buxus sempervirens, Elaeagnus angustifolia, Erica carnea, Hedera helix i druge.

 

Odaberite vrstu koja će se uklopiti u vaše okruženje i koja će upotpuniti vaš vrt!